Jedzenie w hiszpanii – uczta dla podniebienia

Jedzenie w hiszpanii – uczta dla podniebienia

Będą w Hiszpanii koniecznie trzeba spróbować tego co oferuje lokalna kuchnia. Niewątpliwie najważniejszymi daniami na hiszpańskich stołach są ryby i owoce morza. Kalmary, ośmiornice, małże tego można się spodziewać podczas podróży do tego urokliwego kraju, tego też warto spróbować, bo mamy pewność że owoce morza na pewno w Hiszpanii będą świeże. Warto spróbować lokalnych serów, kiełbasy i szynki. Popularnym daniem jest paella – czyli jednogarnkowe danie w skład którego wchodzi ryż, pomidory i szafran, często właśnie paella podawana jest z owocami morza. Będąc w Hiszpanii w lecie koniecznie trzeba spróbować orzeźwiającego gaspocho, czyli tradycyjnego chłodnika. Podstawą tego dania są pomidory, papryka, cebula, oliwa z oliwek, czosnek oraz ocet winny. Składniki są drobno posiekane lub zmiksowane, po przyprawieniu schłodzeniu i dodaniu kostek lodu stanowią świetny obiad w upalny dzień. Następnym wartym uwagi daniem jest hiszpańska tortilla. To danie na kształt omletu z dodatkiem smażonych ziemniaków, mięsa, papryki i przypraw. Bardzo sycące i bogate danie. Niezależnie jaki rejon Hiszpanii odwiedzasz musisz koniecznie wybrać się na przechadzkę po miejscowych barach zamawiając tradycyjne tapas. Są to małe przekąski, najróżniejszego rodzaju, którymi zagryza się popijany alkohol. Tapas mogą stanowić proste przekąski jak oliwki, plastry sera czy hiszpańskiej szynki, po małe wymyślne kanapeczki, małe tortille i małe porcje owoców morza.